Mixdrankjes en Cocktails

Mixdrankjes zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar. Van een eenvoudige rum en cola tot de meer complexe cocktails zoals de mojito en de margarita. Maar waar komt het idee van het mixen van drankjes eigenlijk vandaan?

De geschiedenis van mixdrankjes gaat terug tot de oudheid. De oude Grieken en Romeinen mengden wijn met kruiden en specerijen om de smaak te verbeteren. In de Middeleeuwen werd bier vaak gemengd met kruiden, zoals rozemarijn en tijm, om de smaak te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen.

Maar het moderne mixen van drankjes begon pas in de late 19e eeuw. In deze tijd begon de cocktailcultuur in de Verenigde Staten, waar de cocktailbars populair werden. De eerste cocktailbars werden geopend in New York en San Francisco, waar de bartenders begonnen met het mixen van verschillende ingrediënten om nieuwe drankjes te creëren.

Een van de eerste populaire mixdrankjes was de Old Fashioned, die bestond uit whisky, suiker, water en bitters. Dit drankje werd in de jaren 1880 bedacht in Louisville, Kentucky, en werd al snel een favoriet in de cocktailbars in het hele land.

In de jaren 1920 en 1930 werd het mixen van drankjes nog populairder, vooral tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten. Bartenders begonnen toen met het mixen van zoete en fruitige drankjes om de smaak van de illegale sterke drank te maskeren.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het mixen van drankjes ook populair in Europa en de rest van de wereld. Tijdens de jaren 50 en 60 werden de Tiki-cocktails populair, die bestonden uit rum, fruitsappen en kruiden. In de jaren 70 en 80 werden de bekende disco-cocktails zoals de Long Island Iced Tea en de Harvey Wallbanger populair.

Tegenwoordig zijn mixdrankjes nog steeds populair en worden ze vaak geserveerd in bars en restaurants over de hele wereld. De populariteit van mixdrankjes heeft geleid tot de ontwikkeling van een hele industrie, waarin bartenders en mixologen zich richten op het creëren van nieuwe en innovatieve drankjes.

Het mixen van drankjes is dus een traditie die teruggaat tot de oudheid, maar die pas echt zijn hoogtepunt heeft bereikt in de moderne tijd. Of je nu houdt van een eenvoudige rum en cola of een complexe cocktail met verschillende ingrediënten, mixdrankjes zijn een belangrijk onderdeel van onze culinaire cultuur geworden.


Older post Newer post